GMD

Wat is een GMD? 
Een globaal medisch dossier (GMD) bundelt al uw medische gegevens, zowel die van de huisarts, de specialist, het ziekenhuis als van andere zorgverleners. Met een globaal medisch dossier bent u zeker dat uw medische gegevens goed beheerd worden. Uw medische informatie wordt in uw persoonlijk dossier bij uw huisarts verzameld. 
Wat zijn de voordelen van een GMD?

  • U betaalt 30% minder remgeld voor een raadpleging. Bij 75-plussers of chronisch zieken geldt dit ook voor een huisbezoek.
  • U krijgt het surplus van een avondraadpleging (18 tot 21 uur) terugbetaald.
  • U geniet van een korting bij een bezoek aan bepaalde specialisten (uw huisarts weet hier meer over).
  • Uw huisarts heeft het recht om documenten bij andere zorgverleners op te vragen.
  • Door het samenbrengen van alle gegevens krijgt uw huisarts een completer overzicht. Hij heeft een beter inzicht in uw ziektegeschiedenis en kan u beter opvolgen.


Voor wie is een GMD interessant? 
Een GMD is voor iedereen, ook voor kinderen, interessant omdat de huisarts een overzicht bijhoudt van alle persoonlijke medische informatie. Zo kunt u steeds bij uw huisarts terecht als u niet meer weet wanneer u welk onderzoek of vaccinatie kreeg. 

Hoe start ik met mijn huisarts een GMD op? 
U kunt tijdens een consultatie vragen of uw huisarts een GMD wil aanmaken. U kunt bij uw huisarts terecht met al uw vragen over het GMD. 

Hoeveel kost een GMD? 
De kosten voor de opening en het beheer van een GMD worden volledig door het ziekenfonds aan u terugbetaald. 

Hoelang blijft een GMD geldig? 
Een GMD loopt een jaar. Als u niet van huisarts verandert, blijft uw GMD stilzwijgend verder lopen. Het jaarlijkse bedrag voor dossierbeheer kunt u aan uw huisarts betalen maar kan ook via het ziekenfonds geregeld worden. 

Wat gebeurt er met het GMD in een groepspraktijk? 
Het GMD dat voor u wordt aangemaakt, is geldig bij beide huisartsen van deze groepspraktijk. U heeft dus niet bij beide artsen een GMD aan te vragen. U geniet bij beide artsen van de voordelen van het GMD.